SHL-spelare i NHL

Det finns en hel del svenska elitspelare som tidigare har spelat i SHL (Swedish Hockey League) och som numera är aktiva i NHL (National Hockey League). Detta är ett fenomen som har existerat sedan en tid tillbaka och för varje år blir det fler och fler spelare som draftas till den nordamerikanska ligan.

Det var under sommaren ifjol år 2014 som intresset för de svenska SHL-spelarna trissades upp i och med draften till NHL. I denna draft som gick av stapeln under juni månad var intresset alltså stort, totalt blev 28 svenskar draftade vilket innebär samma summa som år 2011. Av dessa 28 spelare så kommer 26 direkt från olika SHL-organisationer.

Modet har nu faktiskt gått så pass långt att de som är intresserade av ishockey och då kanske främst i en virtuell miljö genom spel på datorn eller genom en spelkonsol har kunnat rösta fram vilka av spelarna från SHL-serien som fick vara med på omslaget till multiplattformspelet NHL 15. Resultatet annonserades ut under oktober månad hösten 2014.

Det är ett stort antal unga spelare som nervöst väntar på att bli draftade för spel i NHL-hockey, för många av dessa innebär draften en chans till en kommande karriär på andra sidan Atlanten. Denna gång draftades bland annat William Nylander från Modo samt Andreas Englund från Djurgården.