Skellefteå AIK

Skellefteå AIK är en klubb som bildades 1921 som idrottsklubb och år 1943 började man med ishockey. Skellefteå AIK har sammanlagt tre stycken SM-guld. De två senaste är från 2013 och 2014, det första togs 1978.
Skelleftea-kraft-arena
Vi har tidigare skrivit om att Skellefteå även denna säsong går starkt i SHL, nu är det dags för lite mer bakgrund om mästarklubben.

Skellefteå AIK lyfter gärna fram sitt ishockeylag som en av de positiva sakerna med staden och hemmastödet är onekligen enormt. Det kan vem som helst vittna om som någonsin befunnit sig på läktaren i Skellefteå Kraft Arena, lagets hemmaarena. Stämningen är fantastisk och det märks att Skellefteborna älskar sitt lag. North Power heter supporterföreningen och de arrangerar supporterresor under hela SHL-säsongen

Skellefteå var också en av de klubbar som var med i Elitserien från starten 1975/76 och 1978 vann de sitt första SM-guld. Deras matchdräkter ända sedan dess varit gula och svarta, medan det lönnlöv som ramar in klubbmärket började användas under 50-talet. Dräkten har till och från dessutom haft svartgula ränder på tröjärmarna och dessa inspirerades av Englands ”Nottingham Panthers”. Skellefteå AIK var nästintill på väg att byta namn under 90-talet då de hotades av konkurs. Dock avstyrdes både konkurs och namnbyte.

Under säsongen 2012/2013 vann laget Elitserien överlägset med hela 12 poäng före Färjestads BK och säsongen därpå vann de alltså igen. Eftersom det har gått så bra i två säsonger och fortsätter att göra det denna säsong så är förstås oddsen på sajterna låga. När det gäller odds är det så att ju lägre odds ett lag har, desto större chans har de att vinna. Satsar man alltså pengar på laget kan man vara rätt säker på att få något tillbaka, men utdelningen blir inte så stor.

Satsar du däremot på ett lag med höga odds är det mindre chans att vinna, men om du vinner, vinner du mycket mer. Experter ger gärna låga odds till de lag som det gått mycket bra för, då det är troligt att det fortsätter på det viset. Skellefteå AIK är ett typiskt exempel och de verkar inte göra någon besviken än så länge – hittills under säsongen kan de peka på sju raka segrar.

De flesta spelare i dagens Skellefteå AIK är svenskar, men det finns ett par som kommer från andra länder. Bland annat Andrew Calof från Kanada, Martin Sevc från Tjeckoslovakien, Kirill Kabanov från Ryssland, Mikko Lehtonen från Finland och Rob Schremp från USA.