Vad tjänar man som hockeyproffs i Europa?

När det gäller lönerna för en professionell hockeyspelare är det stora skillnader mellan Europa och USA. Ett hockeyproffs i Sverige ligger lönemässigt på tredje plats i världen, på den första platsen ligger förstås NHL, den andra platsen innehas av ligan i Ryssland som går under namnet KHL. Inte alls så tokigt med tanke på att Sverige enbart har ett invånarantal av nio miljoner.

Det är väl förstås inte någon överraskning att lönerna som spelarna i NHL tar emot är de största i världen, däremot är det lite förvånande att ett så pass litet land som Sverige tar den tredje platsen runt om i världen.

De spelare som tjänar mest per år i Sverige drar in över tio miljoner kronor, detta är dock inte alltför vanligt när lönen normalt sett brukar ligga under fem miljoner kronor om år, för de flesta spelarna ligger närmare bestämt någonstans emellan ett och två miljoner kronor per år.

I andra europeiska länder som Finland och Schweiz, kan vi notera liknande summor. I grannlandet Finland ligger månadslönen på runt 60 till 65 tusen kronor i månaden, de finska toppspelarna får dock klart större summor. Årslönen i Schweiz är ungefär 250 000 schweiziska franc, med andra ord cirka 1,8 miljoner svenska kronor.